Bezettingsnorm Verpleeghuis, wat is een Wlz contract 2017 en een indicatie eigenlijk waard?!
‘Bezettingsnorm Verpleeghuis (aantal medewerkers) afgewezen door bestuurders verpleeghuizen’ Dit is vandaag in alle media te lezen. Vanaf dag één ben ik verbaasd over het voorstel voor de bezettingsnorm Verpleeghuizen. Niet omdat het niet belangrijk is, maar omdat deze er in feite al is. Bovendien worden de problemen op de huiskamers en afdelingen er niet mee opgelost.
Weer een extra systeem en afspraken?
Het voorstel komt bovenop de afspraken en overeenkomsten die jaarlijks met het Zorgkantoor worden gemaakt. Daarnaast heeft een bewoner recht op de geïndiceerde zorg vanuit het zorgprofiel. Het voorstel voor bezettingsnorm Verpleeghuizen komt hier weer boven op. Waarschijnlijk met een apart systeem voor verantwoording
Niet akkoord, want er is geen budget
Bestuurders kunnen niet akkoord gaan met het voorstel als er geen bijbehorend budget komt. Bij mij rijst de vraag: gaan al deze bestuurders de overeenkomst Wlz 2017 niet tekenen? Want daarin zijn dergelijke afspraken ook vastgelegd.
De wet van het gemiddelde verpleeghuis
Mijn wet van het gemiddelde verpleeghuis luidt als volgt:
Hoe deskundiger hoe minder contact en omgang met de bewoners van het verpleeghuis. Het grootste deel van de dag bezetten de huishoudelijke medewerkers en de gastvrouwen de huiskamers en de afdeling.
De wet van het verpleeghuis doorbreken:
Zorg nu maar eerst dat de opgeleide en deskundige medewerkers uit hun kantoor en eindeloze vergaderingen mogen komen, vooraf aan het uitbreiden van deze functiegroepen. Anders wordt er aan het einde van de dag bij de bewoners zelf nog steeds niets opgelost.
Mismanagement bij Bezettingsnorm Verpleeghuis:
Er is van alles aan de hand, de ouderenzorg moet en kan beter. Daar kan de landelijke overheid van alles aan doen, maar 1 medewerker die 15 bewoners naar bed brengt en de bewoners in de huiskamer alleen achterlaat is doorgaans gewoon mismanagement.
—
-
Ook aan de slag met zorginnovatie en meer beschikbaarheid voor de bewoners? Innovatie Zorg en Welzijn
-
Nodig Astrid Buis uit als spreker. Zij brengt de discussie zeker op gang… Astrid als spreker
-
Diana Verbeek (Nieuwe Tijd Business) en Astrid Buis leiden graag een intervisie over dit onderwerp: Mail voor informatie of kennismaking
-
Werk met BUIS advies een nieuwe aanpak uit, waardoor professionals weer met mensen aan het werk kunnen. Innovatie Zorg en Welzijn
Je kunt natuurlijk ook even bellen. 06 – 516 030 85
Carla de Koning
Ik zou graag weten op welke uren mensen met verpleeghuiszorg ZZP 6 met behandeling recht op hebben. Die komen nu erg te kort omdat er in de planning in de ochtendzorg 45 minuten voor wordt geteld dit is eigenlijk niet werkzaam……………………..
Astrid Buis
Per 1 januari 2015 zijn de zorgzwaartepakketten vervangen door zorgprofielen. Aan de zorgprofielen zijn geen vaste uren gekoppeld, maar deze worden binnen de bandreedte individueel geïndiceerd. Je kunt uitgaan van gemiddeld 2,5 tot 3 uur per dag inclusief dagbesteding. Dus uit deze uren moet ook de deskundige en opgeleide medewerkers betaald worden die op de afdeling/ woongroep werken. De nachtzorg dus ook, deze wordt daarom vaak met meerdere afdelingen gedeeld, zodat er meer capaciteit voor overdag is. Als er bijvoorbeeld 10 bewoners wonen dan is er per etmaal 25 tot 30 uur om de bezetting te organiseren. Dit is exclusief behandelaren en huishoudelijk medewerkers. Dat is behoorlijk krap. Mijn punt in het blog is dat zelfs deze capaciteit nu vaak niet wordt ingezet.
tineke van iwaarden
Een collega was onlangs in de Krim .
Daar bezocht hij een tehuis voor verstandelijk gehandicapten.
Ik vroeg hem daar was de zorg zeker slecht en onder de maat.
Hij zei me het volgende , ik ben ontzettend kwaad geworden want een arm land zorgt daar beter voor zijn mensen dan een rijk land, wat wij zijn in Nederland, die kan onze oude mensen en gehandicapten amper de basiszorg verlenen.Daar is zogenaamd geen geld voor beschikbaar.
ik was stil en weet dat hij gelijk had en schaam me om in de gezondheidszorg te werken waar mensen onmogelijke taken krijgen opgelegd.Hoe kun je 8 verschrikkeiljk zware bewoners goed verzorgen als je alleen staat.
Nederland schaam je diep… en kom op voor de bejaarden, doe iets,schrijf er elke dag over.En trek de verantwoordelijken over hun bureau.