Zo belangrijk kan een mentor zijn
Naar aanleiding van mijn blog vorige week veel vragen over mentoring voor vrijwilligers en mantelzorg, vandaar deze week wat uitleg.
Mentoring biedt kansen voor de verdere ontwikkeling. Door te starten met een pilot kan jouw organisatie dit zelf gaan ondervinden.
Bij de komst van een nieuwe bewoner komen specifieke en individuele vragen naar boven. Van ‘Mag je hier zelf koffie pakken’ tot ‘Hoe bereid ik mij voor op de deelname aan een multidisciplinair overleg over mijn dierbare’. De zorg heeft vaak niet veel tijd voor dit soort vragen en zit ook in een andere rol. Hoe fijn zou het zijn als er iemand is die al een tijd meedraait en je verder op weg kan helpen.
Voorbeeld van resultaten bij mantelzorgtrajecten:
Het integraal werken en ‘alleen’ op de groep werken, vraagt om verdere ontwikkeling van de woonbegeleiders.
Vragen | Resultaten | |
---|---|---|
Kan ik meehelpen op de afdeling van mijn man? | Ik heb mijn weg gevonden en schenk nu op donderdagavond de koffie. Een tweede familie er bij! | |
Mijn vrouw is zo onrustig, kan ik dat met de zorg bespreken? | Met mijn mentor hebben we bedacht wat ik er van verwacht om dit te bespreken en met wie. Vorige week was er een overleg met de verpleeghuisarts en ik had het eerst besproken met de zorg. Er wordt een vrijwilliger gezocht dat ze iedere dag naar buiten kan. | |
Bewoners activeren. Daar is het toch te druk voor? | Tot mijn grote verbazing zag ik op de woongroep van moeder dat voor de bewoners eigenlijk van alles een activiteit was, zelfs samen eten en afruimen. Zonder mijn mentor had ik me daar echt niet voor opengesteld. |
Wat is mentoring?
Mentoring koppelt de vraag van de een aan de juiste begeleiding door en kennis van de ander. Dit kan op elk niveau in de organisatie. De ervaringsdeskundigen weten als geen ander welke zaken er spelen in het woonzorgcomplex en hoe te handelen. Natuurlijk zijn er ook mentortrajecten voor zorgmedewerkers. Zie ook Mentoring in Zorg
Mentor worden?
De juiste vraag stellen, doorvragen, stimuleren, maar ook confronterend optreden vergt oefening. Vandaar dat de mentoren een training krijgen om dit verder te ontwikkelen.
Mentoring in de praktijk!
Ben je er (nog) niet zeker van of mentoring een geschikt instrument is om de kwaliteit van te vergroten, dan is een pilot op 1 afdeling een goede vorm om Mentoring te testen op haar waarde.
Mentorwijzer
Voor de ontwikkeling van mentoring bieden wij verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld de training MentorWijzer. Daarin bieden wij handvatten om mentoring zelf op te zetten en in te bedden in het personeels- en loopbaanbeleid. Uiteraard is op maat begeleiding na deze training ook mogelijk. Wij gaan graag in gesprek over de kansen van mentoring in zorg.
Bij MentorWijzer komen aan bod:
- formulering van leervragen binnen de eigen organisatie.
- leren en overdragen van coachingsvaardigheden bij mentoren.
- matching van mentoren en mentees: waar moet je op letten?
- extra mogelijkheden en kansen van e-mentoring.
- monitoring tijdens de duur van het mentoringtraject.
- evaluatie en implementatie in het personeels- en/of vrijwilligers/mantelzorg beleid.
De specifieke kenmerken van E-Mentoring
E-Mentoring maakt gebruik van communicatie via online software of e-mail. Hierbij is het voor mentoren en mentees mogelijk om in te loggen in een beveiligde online omgeving waar men ervaringen kan uitwisselen, eventueel onder toezicht van moderatoren of coördinatoren.
De voordelen van E-Mentoring zijn:
- mentor en mentee kunnen op elk gewenst moment contact met elkaar zoeken.
- E-Mentoring is zeer geschikt voor concrete werkgerelateerde vragen zoals bij Kleinschalig Wonen vaak het geval is.
- de drempel om zich als mentor of mentee aan te melden is laag, omdat E-Mentoring minder tijdrovend is dan face-to-face begeleiding.
- bij E-Mentoring hebben mentoren de tijd om na te denken over een passende reactie of advies.
- er is geen sprake van mogelijke ruis door non-verbale communicatie.
- het is mogelijk om na verloop van tijd terug te blikken op de inhoud en het proces van Mentoring, omdat de communicatie ‘vastligt’; daardoor is een betere evaluatie mogelijk over wat is gebeurd en is bereikt.
Pilot
Enthousiast geworden om te werken met mentoring in zorg? Start dan met een pilot. De organisatie leert veel van de leervragen.
Ingrediënten pilot:
- 8- 10 mentees en 8- 10 mentoren krijgen beiden een training van een dagdeel.
- Trajectbegeleiding: monitoren, bijsturen evaluatie en aanbevelingen.
Vervolg: Mentoring in zorg , gewoon zelf gaan doen: Na de pilot is het mogelijk om in alle teams mentoring verder zelf te gaan implementeren. Buis Managementadvies en Themetis ondersteunen met de methodiek, werkwijze (voor leidinggevenden) en het train-de-trainer programma voor MentiZ.
Mentoring begint en eindigt bij de motivatie en het enthousiasme van de deelnemers om de eigen inspiratie en ervaring te delen en open te staan voor de rijkdom aan inzichten en vaardigheden van anderen. MentiZ brengt dit proces op gang, ondersteunt en je eigen organisatie maakt het waar.
Neem contact op met Astrid Buis.
Astrid Buis is Awbz- en Wmo-expert. Zij werkt op het snijvlak van beleid en uitvoering van de strategie in de praktijk. Haar opdrachtgevers zetten Astrid in als interim- of programmamanager en steeds vaker als adviseur bedrijfsvoering en aanbestedingen. Astrid heeft een groot netwerk in de zorg, waarvan haar klanten graag gebruik maken en is oprichter en directeur van Buis Managementadvies.