Van oudsher verzorgden de thuiszorg en V&V aanbieders de dagopvang voor ouderen. Ondertussen is er vanuit de AWBZ financiering alleen dagverzorging en -behandeling mogelijk voor mensen met psychogeriatrische problematiek. De andere doelgroepen zijn nu aangewezen op de Wmo voorzieningen.
Van dagopvang naar kortdurende activiteiten
Veel gemeenten besteden deze taak op papier uit aan de welzijnsorganisaties en deze organisaties vullen de vraag van de doelgroep kwetsbare ouderen heel verschillend in. Geen dagbesteding, maar kortdurende activiteiten. De gezamenlijke maaltijd, het leren kennen van de deelnemer en de ontlasting van de mantelzorg komen hiermee te vervallen.
Met als gevolg dat de zorgorganisatie opnieuw benaderd worden met de vraag of er mogelijkheden zijn voor eenzame en weinig mobiele ouderen die geen diagnose voor een AWBZ begeleiding groep hebben. Huisartsen die projecten willen starten en ouderenwerkers die hun zorg uitspreken.
Vandaag besparen, morgen een extra hoge rekening
De beperking van de indicatiemogelijkheden voor ‘begeleiding groep’ zijn in de praktijk schrijnend. Het maakt de zaken onnodig ingewikkeld waardoor de dagopvangvoorzieningen uiteindelijk komen te vervallen en dit voor de volgende termijn weer kosten oplevert. Zeker als de voornemens in 2013 in de praktijk worden gebracht en ook de begeleiding individueel wordt overgeheveld naar de Wmo.
Naast alle taken die er zijn is de reparatie van deze wijzigingen weer een nieuwe taak voor de manager. De zorgmanager waarvan iedereen vindt dat er veel te veel van zijn. Immers er is overgeheveld naar de Wmo om deze vorm van dagvoorziening in stand te houden en om deze dichterbij de ouderen te organiseren. Willen we dit doel halen dan is samenwerking tussen welzijn, zorg en gemeenten noodzakelijk.
Wat valt er door samenwerking te winnen:
- Op de dagverzorging zelf het beste van twee werelden inzetten, dus bezetting door een welzijnswerker en een zorgmedewerker (met een opleiding voor activiteitenbegeleiding).
- Langer zelfstandig wonen.
- Inzet vrijwilligers; welzijn is vaak beter in de werving en begeleiding.
- Beter bereik van de kwetsbare ouderen die vaak bij de zorgaanbieders al bekend zijn.
- Werving van bezoekers en ook de zorgmijders (die weer beter te vinden zijn vanuit het welzijn) gaat beter.
- Minder verzorgend maar meer naar gezond gedrag.
Dus aan de slag. Overleggen, overeenkomsten sluiten en (door)starten maar!