De aanbestedingen Wmo en Jegdwet beoordelen met een afwegingskader! Want wat wil jouw organisatie voor wie betekenen tegen welke voorwaarden?
De inhoud van de inkoop in de aanbestedingen Wmo en Jeugdwet ontwikkelt zich verder. De inkoopdocument bevatten steeds meer inkoopcriteria en scherpe prijsstellingen, die op de organisaties worden afgevuurd. Steeds vaker rijst de vraag: “Moeten we hier aan meedoen en waarom wel of niet?” Deze vraag komt meerdere keren per jaar naar boven, zowel bij inschrijvingen op aanbestedingen Wmo en Jeugdwet als bij subsidies en innovatie-aanvragen.
Besluitvorming over de inschrijving moet vaak snel en doelmatig plaatsvinden. Om steeds op alle niveaus over de inkoopcriteria te vergaderen kost veel tijd en geld. Voordat je het weet doen we maar gewoon mee om dat er ‘kansen’ zijn. Welke kansen en wat deze kansen bijdragen aan de doelstellingen wordt dan zomaar overgeslagen. En dan nog wat… wat mogen deze kansen eigenlijk kosten?
Eerst een eigen afwegingskader voor de aanbestedingen Wmo en Jeugwet
Het is beter om vooraf en per jaar al dan niet per wet (Wlz, Wmo, Zvw, Jeugdwet) een afwegingskader te maken met onderwerpen als, welke
- diensten;
- bijdrage aan kanteling;
- regio’s/ gemeenten;
- doelgroepen;
- samenwerkingspartners;
- ondergrens prijzen.
Zo is het voor de direct betrokkenen bij de aanbesteding heel eenvoudig om een advies uit te brengen aan de stakeholders in de organisatie of vragen te stellen aan de gemeente. Ook in de (bestuurlijke) besluitvorming kan er gelijk to the point worden gekomen.
Wat willen jullie voor wie betekenen tegen welke voorwaarden?
Een belangrijke vraag die je maar beter kunt beantwoorden voordat de stress van het inschrijven op de aanbestedingen Wmo en Jeugdwet weer begint. Een goed begin voor succesvol inschrijven voor opdrachten en contracten in de Wmo, Wlz, Zorgverzekeringswet en Jeugdwet.
Starten met het afwegingskader?