De exacte uitvraag, het bestek voor Wmo en Jeugdwet bij de gemeenten komt voor veel organisaties als een verrassing. Hoe dat kan worden voorkomen is te lezen in mijn volgende blog.
Direct naar de training: Lees hier verder
Ondertussen is er nieuw beleid bij VWS in de maak en staan er ogenschijnlijk ‘zomaar’ nog meer verrassingen op stapel.
Wmo aanpak in de gemeente(n).
Met het oog op de kabinetsplannen wordt het nog belangrijker om te achterhalen wat de gemeenten van plan zijn. De gemeenten gaan het anders aanpakken dan voorheen, ze hebben financiële tekorten en er zijn steeds complexere doelgroepen te bedienen.
Hoe kom je er achter wat de gemeenten uit jouw regio’s van plan zijn?
- De uitgangspunten voor de uitvoering van de Wmo en Jeugdwet zijn en worden besproken met de gemeenteraad. Deze worden vastgelegd in visienotities Wmo, en voor de inkoop van individuele diensten in een verordening. De betreffende stukken zijn op te vragen bij de gemeente en staan ook vaak vermeld op de website van de gemeente.
- Analyseer deze plannen en kijk wat de kansen en bedreigingen zijn voor jullie doelgroep. Neem daarbij in ogenschouw wat de veranderingen zijn en hoe jullie deze willen vormgeven.
- Zorg dat je contact hebt met de beslissers en beïnvloeders van en in de gemeente.
- Doe mee aan de overleggen en regel dat jouw organisatie altijd vertegenwoordigd is.
Niet alleen luisteren, ook een pro-actieve houding zorgt voor een dialoog met de gemeente. In deze dialoog kom je er achter wat deze gemeente nu wel of niet wil. Samenwerken is soms lastig, want jullie kennen de risico’s en de kwetsbaarheid van de situatie bij je klanten en het beleid van de gemeente speelt daar nog niet altijd op in. De kunst is om samen op te trekken met de gemeenten en het klantbelang en het budgetbeheer te adresseren.
Balans tussen een nieuwe aanpak en continuïteit voor jouw cliënten.
Direct naar de training: Lees hier verder
Expertise zorgorganisaties van groot belang voor gemeente
Één ding is zeker: de traditionele dagbesteding en individuele begeleiding wordt in toenemende mate anders ingekocht. Voorbereiden op een grote verandering en dienstverlening die bijdraagt aan de versterking van de zelfredzaamheid is al langer een must. Nu het onderscheidend vermogen nog. Er voor zorgen dat intern de juiste mensen aan de inschrijving werken en dat extern de zichtbaarheid, expertise en belang van jullie meerwaarde voor de gemeente en haar inwoners zichtbaar en aantoonbaar is.
Nu aan het werk met vernieuwing van de diensten in het sociaal domein? Neem dan contact op met Astrid Buis.