Als het bestek voor de Wmo of Jeugdwet aanbesteding binnenkomt, dan is het belangrijk om deze vraag te analyseren. Bij het inschrijven op het aanbesteden wordt de analyse en de eigen conclusies nog wel eens vergeten.
Wat doe je in een analyse? Beantwoord de volgende vragen:
- Kunnen we met onze huidige diensten invulling geven aan deze uitvraag? Past de vraag bij onze doelgroep?
- Welke prijzen kunnen we rekenen en passen die bij onze kostprijzen?
- Hebben we de juiste samenwerkingspartners?
- Past de vraag bij onze missie en visie?
- Willen/kunnen we meedoen aan deze aanbesteding? In veel organisaties wordt deze fundamentele vraag overgeslagen. Maar het is altijd een optie, je kunt ook niet meedoen aan een aanbesteding.
Doe jullie mee en moet er nog veel gebeuren?
Breng dan het verandervraagstuk in kaart en maak een trajectplan met mijlpalen om te komen tot de dienst- en hulpverlening die de gemeente vraagt/nodig heeft. Neem het verandertraject, indien mogelijk, op in de aanbesteding en committeer je daarmee daadwerkelijk aan het traject richting eigen kracht, verhoging in de zelfredzaamheid, het werken met vrijwilligers en resultaatfinanciering.
De exacte uitvraag, het bestek voor diensten bij de gemeenten betekent voor veel organisaties een verrassing. Hoe je dat kan voorkomen, daarover meer in mijn volgende blog.
Aan het werk met de (verbetering van de inschrijving)?
Neem dan contact met ons op. Bel Astrid Buis: 06-51603085 of mail
De analyse is samen met andere basisprincipes een belangrijk onderdeel voor een succesvolle inschrijving.
Wil jij hier meer over leren, volg de basistraining bij de Aanbestedingskalender. Trainers zijn Anne-Marie Buysse van de offertespecialist en Astrid Buis
Lees hier meer over de training: Basistraining ‘Inschrijven op een aanbesteding voor de Wmo en Jeugdwet’