Kanteling Wmo veel gehoord, bespot maar ook omarmd. Bij kanteling denk ik aan een ommezwaai. Deze ommezwaai moe(s)t gemaakt worden bij de overheveling van zorg en begeleiding . Overheveling van begeleiding en huishoudelijke hulp uit de Awbz naar de Wmo.
Kanteling Wmo, wat wordt er bedoeld?
Termen die bij de kanteling horen: Versterking van zelf-/samenredzaamheid, meedoen/ participatie, collectief in plaats van individueel en inzetten van eigen kracht. Al bij de voorbereidingen van de huishoudelijke hulp in 2004 en 2005 ging het over ‘kantelen’. Toen zei men vaak van hangmat naar vangnet. Waarmee bedoeld werd van verzekerd recht (Awbz) naar compensatie als het niet anders kan (Wmo). De inwoners zouden dat niet alleen hoeven doen, maar met elkaar en met projecten en begeleiding die het meedoen bevorderen. Participatie, ontmoeting en versterking van netwerk zou de individuele ondersteuningsvraag doen afnemen.
Van individueel naar collectief
Hoe staat het daar nu eigenlijk mee? Onlangs stuitte ik op aanbestedingsteksten uit 2006. Deze teksten kwamen uit de eerste gemeentelijke inschrijving waar ik aan meewerkte. In 2004 en 2005 had deze organisatie al een pilot gedaan over afbouw van huishoudelijke hulp . Afbouw door meer steun uit buurt en netwerk. Deze pilot gaf veel positieve aanknopingspunten, maar de gemeente vond het nog te vroeg om hier verder mee door te gaan.
Tien jaar later..
Het lijkt nog steeds te vroeg. Op dit moment hebben we een tiental aanbestedingsaanvragen onder handen en wat blijkt. De begeleiding en huishoudelijke hulp wordt nog steeds per eenheid ingekocht. Collectieve ondersteuning heeft in deze gemeentelijke uitvragen nog steeds geen rol en wordt niet als een geheel ingekocht.
Zonder samenwerking geen kanteling.
Natuurlijk zijn er gemeenten die een opmaat maken om de integratie tussen zorg en welzijn verder vorm te geven. Marktwerking, keuzevrijheid en regie in de wijk vechten daar om de eerste plaats. Het sparen van de kool en de geit leidt steeds weer tot de platte bezuinigingen die via de verlaging van de indicatie worden binnengehaald. Jammer, hier worden kansen gemist.
De enige uitweg is visie, regie en samenwerking…..juist ook in de inkoop!
Jouw organisatie of het gemeentelijke inkoopbeleid hier goed op voorbereiden? Neem dan contact met mij op Astrid Buis of 06-516 030 85