Aanbesteden organiseren voor de Wmo en Jeugdwet
Donderdag was ik bij de VGN waar juristen en verantwoordelijken voor de zorgverkoop uit de gehandicaptensector zich hadden verzameld,. Zij werden mij geïnformeerd over de trends in gemeentelijk inkoopland Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Een terug- en een vooruitblik.
Ook Marg Janssen van Van Doorne advocaten had deze middag een interessant verhaal over recht op zorg, de wetgeving en de decentralisaties.
Het leuke aan zulke bijeenkomsten is dat het voor mij vaak brengen én halen is. Je leert van andere sprekers en van de deelnemers.
Invloed op de inhoud van overeenkomsten
Natuurlijk kwam de interne organisatie van een aanbestedingsproces aan de orde. De rol van de jurist kwam uitgebreid aan de orde. Frappant dat dit weer gebeurde naar aanleiding van invloed uitoefenen in de buitenwereld. Invloed op de inhoud van de overeenkomst(en) tussen zorgaanbieders en gemeenten. Er was een verschillend beeld in de zaal of de gemeenten nu wel of niet geneigd waren om de input van de zorg- en welzijnsaanbieders over te nemen.
Betrek de juristen tijdig bij de overeenkomsten
Wat bleek, veel juristen worden pas aan het einde van de onderhandelrondes door hun collega manager of collega zorgverkoop betrokken bij het contract. Voor de gemeente komt het commentaar dan te laat . Het wordt dan niet meer overgenomen. Positieve ervaringen met de contractonderhandeling met de gemeenten, worden gekenmerkt door het vroegtijdig betrekken van de jurist. De dialoog kan dan vaak nog inhoudelijk en in goede verstandhouding plaatsvinden. Dus ja. …! Weer een pleidooi voor het multidisciplinair analyseren van het aanbestedingsproces en de bijbehorende stukken.
Hierbij dan ook de twee belangrijkste tips uit onze werkervaring :
- Doe de juridische check tijdig in het aanbestedingsproces
- Een artikel wijzigen of een idee voor het contract? Doe dan een concreet uitgeschreven voorstel aan de gemeente. Vergeet daarbij de argumentatie niet. Waarom jullie voorstel beter voldoet dan de door de gemeente voorgestelde tekst in de conceptovereenkomst.
BUIS kan verder helpen met aanbesteden:
- De Juridische helpdesk →
- Informatie over het organiseren van het aanbestedingsproces in de handout ‘Aanbesteden in dialoog’ →
- Incompany trainingen ‘Invloed uitoefenen op het gemeentelijk inkoopbeleid’ →
Meer weten over de mogelijkheden, neem dan contact op met Astrid Buis