Hervorming Langdurige Zorg, de hoofdpunten uit de Miljoenennota:
- Hervorming langdurige Zorg moeten bijdragen aan het terugdringen van de zorguitgaven. Dit gebeurt door overheveling van zorgtaken naar gemeenten. Aangevuld met een scherper afgebakende kern-AWBZ. Dit leidt in 2017 tot een structurele besparing van ruim 3 miljard euro.
- Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) blijven in 2014 de ingezette lijn volgen om de zorg kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Zij blijven inzetten op efficiency en het slimmer organiseren van de zorg.
- Er wordt in 2014 nog niet bezuinigd op de thuiszorg. De geplande bezuiniging van 89 miljoen euro gaat niet door. Vanaf 2015 vinden wel forse bezuinigingen plaats. Gemeenten houden 60 procent van het budget.
- Het project Verspilling in de Zorg zal verder worden uitgewerkt. Dit project startte in augustus 2013 met een meldpunt waar ruim 17000 meldingen binnenkwamen. De aanpak zal verder worden uitgewerkt.
- In de langdurige zorg zal samen met instellingen en professionals worden gekeken waar regels afgeschaft of vereenvoudigd kunnen worden.
- Het kabinet draagt in de periode 2013-2016 ruim 32 miljoen euro bij aan het Deltaplan Dementie. In het najaar van 2013 komt er een brief aan de Tweede Kamer over de toekomst van de dementiezorg.
- Het vergroten van de patiëntveiligheid heeft prioriteit. Winst is bijvoorbeeld te behalen op het gebied van medicatieveiligheid.
Onduidelijkheid over budget en organisatievorm
Naast onduidelijkheid over het exacte takenpakket dat gemeenten vanaf 2015 krijgen, is er evenmin duidelijk hoeveel geld ze daarvoor krijgen. Ondanks eerdere toezeggingen van het kabinet dat in de septembercirculaire de macrobudgetten voor de nieuwe Wmo (Wmo 2015) en de jeugdwet is dit niet gebeurd. De hele sector wacht op deze en andere uitwerkingen van VWS en kabinet. Over 14 maanden gaan er honderdduizenden mensen over naar een nieuw stelsel…
Wordt vervolgd
Door de onduidelijkheden en de nog te leveren aanvullingen is een goed debat in de Tweede Kamer nu niet mogelijk. Dus… wordt vervolgd.
Bron: www.zorgvoorbeter.nl