De staatssecretaris stuurt een brief van 14 kantjes de wereld in over de uitwerking van het lente-akkoord en de afronding van haar regeerperiode voor wat betreft de langdurige zorg. Hierbij de hoofdpunten van de tweede voortgangsrapportage VWS Hervorming Langdurige Zorg.
Naar het volgende kabinet – controversieel verklaard:
- Overheveling begeleiding naar de Wmo.
- Beginselenwet zorginstellingen en wet cliëntenrechtenzorg.
- Uitvoering Awbz door zorgverzekeraars – 2013 verlening concessie Zorgkantoren.
Maatregelen die in de ijskast zijn gezet:
- IQ maatregel.
- De resultaatfinanciering voor de langdurige zorg.
- Wel of niet onderbrengen van kosten meerzorg in de contracteerruimte.
Lente-akkoord – beleidsvoorstellen:
- De extra intensiveringsmiddelen (bekend onder de 1 miljard voor extra medewerkers in de verblijfszorg) blijft alleen voor de ouderenzorg gehandhaafd. Voor GZ en GGZ sector is dit teruggedraaid om de voorgestelde bezuinigingen vanwege het IQ-voorstel te compenseren.
- ZZP 1,2 en 3 worden geëxtramuraliseerd. Geen verblijfsindicatie meer, maar in functies en klassen. Begeleiding voor deze groep gaat uiteindelijk over naar de Wmo. Dit geldt in 2013 alleen nog voor nieuwe zorgvragers. In de begroting 2013 (Prinsjesdag) zal dit nader worden uitgewerkt.
- Verminderen van administratieve lasten: bijvoorbeeld bij de inspectie, indicatiestelling, verbeteringen bijvoorbeeld via AZR/AGB en via Jaardocument. Tevens gebruik maken van de uitkomsten experiment regelarme instellingen – vereenvoudiging en modernisering AWBZ. Oplossingsrichtingen, ook vanuit de 700 meldingen van onnodige lasten, worden via In Voor Zorg gecommuniceerd.
- Waarderen van goede zorg door Innovaties via In voor Zorg te promoten – tot dusver 270 voorbeelden.
- Uitwerking van ontwikkelen zorg(financiering) voor mensen met een extreme zorgzwaarte (denktank complexe zorg) voor meerdere grondslagen en intensieve zorgvraag. Resultaatfinanciering komt hier al wel centraal te staan. Uitgaven zijn inmiddels opgelopen tot landelijk € 168 miljoen (2.600 cliënten). Daarom verscherping rollen CCE en Verzekeraars en verder onderzoek naar mogelijkheid of dit m.i.v. 2014 ook in de contracteerruimte kan worden gebracht.
- Er komt een Werkgroep Autisme voor integraal en goed aanbod voor deze hulpvragen. Afstemming tussen Wmo en Awbz is noodzakelijk, gericht op een breed perspectief voor de toekomst.
- Eigen bijdrage gaat omhoog wanneer mensen over vermogen beschikken – van nu 4% – naar max. 8%.
- Experiment om ZZP’ers via de natura-zorg te contracteren wordt verlengd en verbreed.
Pgb maatregelen:
- 150 miljoen om Pgb maatregelen te verzachten.
- Nieuwe cliënten oriënteren zich eerst op de natura zorg, als hun vraag daar niet te beantwoorden is, dan kunnen zij in aanmerking komen voor Pgb.
- 10 uur als minimumnorm voor toegang Pgb vervalt, behalve bij enkelvoudige indicatie begeleiding.
- Nieuwe cliënten komen pas na 1 jaar natura zorg in aanmerking voor Pgb, tenzij er sprake is van een langdurige zorgvraag (Ik denk: lees verblijfsindicatie).
- Toegang tot de Pgb wordt georganiseerd door een face to face indicatie van het CIZ aangevuld met een motivatiegesprek met het zorgkantoor.
- Toekenning extreme zorgzwaarte gaat over van CvZ naar CCE – vergelijkbaar met naturazorg.
- 15 miljoen extra voor aanpak fraude Pgb.
- De intramurale Pgb budgetten die hoger uitvallen dan de natura budgetten voor dezelfde indicatie worden gelijk getrokken. Voor nieuwe cliënten per direct en voor bestaande in 3 jaar tijd.
- Uitzonderingen zijn er voor mensen met budgetgarantie (tot 2010) en cliënten woonachtig in een kleinschalige woonvoorziening – minimaal 5 budgethouders op een (GBA) adres. Dat betekent dat individueel wonen in eigen appartement, met eigen huisnummer is uitgesloten.
- Functie behandeling blijft uitgesloten van Pgb mogelijkheid.
- Pgb cliënten gaan een eigen bijdrage betalen, ook als zij het Pgb niet in het geheel uitgeven. Per 1 januari 2014 gaat het Pgb bruto uitgekeerd worden en niet meer via de eigen rekening (trekkingsrecht). Eigen bijdrage verloopt dan vergelijkbaar met zorg in natura.
- De 5% verhoging van het intramurale Pgb budget voor GGZ en GZ vervalt, dit in lijn met het terugtrekken van de intensiveringmiddelen uit de sector.
- De effecten van de bezuinigingsmaatregelen worden nadrukkelijk gevolgd. Enerzijds om de budgettaire gevolgen te monitoren en anderzijds om te bezien hoe mensen omgaan met hun zorgvraag.
En voor wie het precies wil weten de complete brief als pdf →