Thuis blijven wonen
Thuis wonen met gevorderde dementie is steeds vaker de wens van de persoon met dementie en zijn/ haar netwerk. Dit kan, maar niet zomaar. Wanneer de dementie verder vordert, zijn er steeds meer zaken die toezicht en ondersteuning nodig hebben.
Voor informatie over het ziekteproces bij dementie kunt u kijken op de site van Alzheimer Nederland.
Op verzoek van een relatie bij Alzheimer Nederland ga ik hier in op de zaken rond de organisatie en indicering van thuis wonen bij gevorderde dementie, waarvoor toezicht en intensieve begeleiding nodig is.
Bij deze mensen met dementie is de ziekte dusdanig gevorderd dat die recht geeft op een ZZP 4 en ZZP 5 indicatie. Zonder goedwerkend (mantel)zorgsysteem zijn de beperkingen dusdanig opgelopen dat zij niet zonder meer zelfstandig kunnen wonen.
ZZP V&V | Zorgtijd ZZP uren | Grondslag |
4VV Intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging | 11-13,5 | Psychogeriatrie/ Somatiek |
5VV Intensieve dementiezorg | 16,5-20 | Psychogeriatrie/ Somatiek |
In een ZZP 5 is 24-uurs toezicht nodig terwijl de beschikbare uren recht geven op maximaal 20 uur zorg in natura per week, laat zeggen 3 uur per dag. Bij een ZZP 4 is 13,5 uur per week, bijna 2 uur per dag de norm. Het mag duidelijk zijn dat hiermee de zorg aan huis niet zomaar verantwoord geregeld is. De zorgaanbieders hebben dus (zover mij bekend) geen totaalconcept voor deze groep in huis. Met name de dagstructuur, het toezicht en de ongeplande zorgvragen zijn gegeven de middelen ontoereikend.
Thuis wonen met gevorderde dementie is dus alleen mogelijk met aanvullende inzet en middelen op de professionele zorg.
De persoonlijke omstandigheden in de combinaties die daarin worden gemaakt zijn daarbij bepalend:
- Wel/geen partner.
- Netwerk en mogelijkheden voor mantel- en familiezorg.
- Is er iemand in het netwerk wegwijs in zorgland, waardoor bijvoorbeeld een Pgb binnen bereik komt. Met de €2.000 tot 3.000,- Pgb per maand bij een ZZP 4 of 5 kun je bijna 30% meer uren in kopen dan de natura zorg.
- Financiële middelen.
- Domotica, bijvoorbeeld een uitloopalarm voor de nacht met sms-signaal naar netwerk of professionele opvolging. Beeldtelefoon.
- Vaste dagstructuur.
- Persoonlijkheid van de persoon zelf → gedrag.
- De buurt waarin iemand woont.
- Inloopmogelijkheden.
- Een casemanager die coacht, netwerkt en eigen kracht methodiek beheerst.
- Dagbesteding die past bij de vraag, dynamiek en interesse. (N.B. Op dit moment is niet helemaal duidelijk of de dagbesteding bij een verblijfs zzp-indicatie omgezet in de vertaaltabel thuiszorg 2013 vanuit de Wmo gefinancierd gaat worden. Gezien de structuur en de complexiteit die nodig is voor dergelijke zorg, is dit een onzekerheid bij de ontwikkeling van integrale concepten rond dementiezorg thuis).
- De nabijheid van de professionele zorg.
- En .. een keer verdwalen in je eigen buurt, dat mag toch wel politie en buurtbewoners?
- Last but not least: een uitstekende dementieketen.
Om scheiden van wonen en zorg voor deze groep mensen mogelijk te maken is dus een integrale, samenhangende aanpak nodig. Waarin het zonder vrijwilligers, mantelzorg en zorginfrastructuur niet gaat lukken. Het kan, maar niet zomaar….
Ook nadenken over een integrale en complete aanpak? Neem contact met mij op!
Meer weten? Neem dan contact op met Astrid Buis.
zusterIris
mooi rijtje criteria. denk zelf dat de persoonlijkheid van de persoon zelf , je op je gemak voelen, het allerbelangrijkste is. Het lijkt me een verademing als je kunt wonen met mensen in de nabijheid die weten wat er met je aan de hand is, daarop in kunnen spelen en je je meer/weer een deel jezelf voelt.
Anne-marie Bruijs
Vanuit Alzheimer Nederland vinden we het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Dit is vertrouwd en veilig voor ze, belangrijke ingredienten, juist vanwege deze progressieve ziekte. Ik ben dan ook erg benieuwd naar positieve of negatieve ervaringen. Met als insteek: hoe blijven we het met elkaar mogelijk maken deze wens te honoreren.
wieke van der Heiden
Ook is het nog eens zo dat een hele groep vergeten demente mensen in het buitenland ontstaat. Zij vallen tussen ‘wal en schip’. Degene die op hun ouwe dag naar het buitenland verhuizen en daar dan dement worden zijn overgeleverd aan de opvang situatie daar en kunnen niet makkelijk terug in Nederland komen. Gelukkig is het soms zo dat familie dan behulpzaam is. Zo ook met mijn pleegvader. Hij is nu 90 jaar, is aardig dement en wordt al 3 jaar fulltime opgevangen door zijn neef en vrouw. Ze leven van zijn pensioen uitkering en aow met z’n drieën. Ze kunnen hierdoor niet werken. Ze hebben hun handen vol aan hem en soms kan hij een dagje in een dagopvang even meedoen. Hij heeft een fantastisch leven omdat ze alles met hem doen. In de tuin werken, boontjes doppen, wijntje drinken etc. Echt geweldig! Maar zij hebben het er dan ook voor over en stellen niet te veel eisen aan zichzelf en aan hem. Ik denk dat zij een voorbeeld kunnen zijn voor vele anderen. Hier zie je dat als je je richt op wat iemand nog wel kan, iemand veel langer actief blijft en enigzins betrokken in het leven kan staan.
Marie
Bedankt voor het delen van dit interessante artikel. Het blijft altijd lastig om te bepalen hoeveel zorg iemand nodig gaat hebben. Gelukkig kan thuiszorg en de familie dit vaak wel goed monitoren. Daarnaast kan men vaak met begeleiding ook thuis of in een instelling wonen.
Annette
Hallo
Ik ben samen met mijn broer zo lang al bezig om een hogere indicatie te krijgen omdat wij hoorden dat je dan veel meer zorg kan krijgen. Mijn moeder van 96 woont thuis met indicatie 4 en heeft sinds eergisteren indicatie zzp 5 toegewezen gekregen. Nu ben ik op advies van thuiszorg die 3x per dag een half uur komen en soms korter meteen aan de bel gaan hangen omdat mijn moeder bijna niet meer alleen kan zijn. De instantie die ik heb gebeld zegt na berekening dat zij maar 2 uurtjes over hebben om bij mijn moeder te komen. Ik ben zo teleurgesteld hierover.
Ik zit er vaak doorheen omdat ik ook nog werk naast de zorg. Ik begrijp niet hoe het in elkaar zit, maar moet dat na het weekend gaan uitzoeken. Het blijkt dat thuiszorg 91 procent neemt en dat er 9 procent overblijft voor de nieuwe instantie. Dat is echt niks. Wij hebben zoveel moeten doen om die indicatie 5 te krijgen. Het is echt een vreselijk gedoe om wijs te worden in hulpland.
Groet,
Annette Wisman
Astrid Buis
Goedenavond,
Wat een moeilijke situatie.
Het klinkt alsof er voor uw moeder een echt totaalplan moet worden gemaakt.
Wellicht dat dagbesteding een mogelijkheid biedt. Het is inderdaad moeilijk om wegwijs te zijn in alle (on)mogelijkheden.
Wellicht dat de thuiszorg een casmanager heeft die kan meedenken.
Of laat de zorginzet eens checken bij http://www.norbertstrijker.com.
Sterkte.
Astrid Buis
Sterkte en als u nog vragen heeft dan kunt u die natuurlijk altijd stellen.