Update: Met de start van het nieuwe kabinet per 1 november 2012 komt het voornemen tot deze wet te vervallen. De overgebleven Awbz zorg zal landelijk vanuit één punt worden ingekocht.
Vorige week vrijdag tijdens mijn presentatie aan de leden van de BVKZ beloofde ik om in mijn volgende blog aandacht te besteden aan de plannen voor de opheffing van de zorgkantoren en de uitvoering Awbz voor eigen zorgverzekerden. Belofte maakt schuld, dus hier komt ie dan.
Hoe is het nu?
Nederland is verdeeld in regio’s en voor iedere regio is een zorgkantoor verantwoordelijk voor de inkoop en controle van de Awbz zorg. Hiervoor is per regio een zogenaamd Awbz budget beschikbaar. Het werk van het zorgkantoor is nu uitbesteed aan een zorgverzekeraar, maar de werkzaamheden voor de Awbz hebben dus niet veel van doen met de commerciële activiteiten en zorgpolissen voor de zorgverzekeringswet.
Wat zijn de verwachtingen van deze verandermaatregel?
- Een prikkel voor de kwaliteit, door meer cliëntgerichte zorg met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Wanneer het inkoopbeleid van de zorgverzekeraar niet naar de zin van de cliënt is, kunnen cliënten jaarlijks overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
- De verzekeraar is aanspreekpunt voor de zorg uit de zorgverzekeringswet (verder Zvw) en voor de Awbz. Minder loketten.
- De zorgverzekeraar heeft meer zicht op de samenhang tussen cure en care en kan daardoor beter sturen.
Tijdpad:
- Voorbereidende fase 2011:
- Financiële systeem
- Voorbereiden van de zorginkoop met het representatiemodel
- Informatie-uitwisseling (AZR)
- Communicatie
- Transitie 2012
- Zorginkoop 2013
- Tot stand brengen ICT
- Implementatie bij zorgverzekeraars
- Uitvoeren overdracht cliëntgegevens
- Communiceren
- Opleiden en trainen medewerkers
- Start uitvoering
- De uitvoering van de zorg voor eigen verzekerden.
In eerste instantie gaat er gewerkt worden met het representatiemodel, dat één verzekeraar de verzekeraar in de regio vertegenwoordigd. Dat betekent dat de zorgaanbieder, WAARSCHIJNLIJK:
- Nog niet met iedere verzekeraar van al hun cliënten een overeenkomst moet hebben. Net zoals de fysiotherapeuten.
- De zorgleverancier op cliëntniveau moet gaan declareren in plaats van verzameluren.
- Er geen bevoorschotting meer is, maar betaling achteraf.
Voor 2012 zijn nog een hoop (praktische) knelpunten op te lossen en is het de vraag in hoeverre de zorg in- en verkoop in 2013 precies gaat veranderen.
Hierover in de loop van het jaar weer meer informatie.
Zorgaanbieders
Niets doen en wachten op exacte duidelijkheid lijkt niet handig. De kleine Pgb zorgaanbieders kunnen zich al voorbereiden op de zorginhoudelijke en formele kwaliteitseisen. Voor alle aanbieders is het van belang om de ontwikkelingen op de voet te volgen, te netwerken, te anticiperen en de liquiditeitspositie voor 2013 te versterken.
Zie ook: Toekomstbeeld AWBZ 2013 van Zorgverzekeraars Nederland.
Meer weten? Neem dan contact op met Astrid Buis.