Op 4 februari schreef ik over de regeling rond verpleeghuiskamers en ziekenhuisopname en de onrechtvaardige uitwerking van deze regels. De vlaggen kunnen uit, ze worden veranderd!
In deze tijden van bezuinigen, Pgb framing en andere onnavolgbare maatregelen, een nieuwe beleidsregel die een daadwerkelijke verbetering is. Daar zijn we nu echt even aan toe.
Om interpretatieverschillen te voorkomen, hier de letterlijke tekst:
In 2012 wordt voor de verpleeghuisplek doorbetaald als een bewoner naar het ziekenhuis moet. Hierdoor krijgt de bewoner recht op terugkeer naar dezelfde kamer. ActiZ is blij met deze aanpassing van de regels.
Begin 2011 ontstond commotie over de regels rond het vasthouden van een verpleeghuiskamer bij verblijf in een ziekenhuis. De nieuwe landelijke algemene leveringsvoorwaarden, die zijn opgesteld door cliëntenorganisaties, consumentenbond en zorgaanbieders, bevatten onder meer een regeling dat een verpleeghuisbewoner kan terugkeren naar zijn eigen kamer na een verblijf in een ziekenhuis voor maximaal 14 dagen. Daarna vervalt dat recht.
Vóór 2011 had elke organisatie zijn eigen leveringsvoorwaarden, en kregen verpleeghuizen geen AWBZ financiering als een bewoner naar een ziekenhuis ging. Bij vakantie kon een verpleeghuis zeven dagen declareren. Daarom, en omdat verpleeghuizen vaak te maken hebben met wachtlijsten, werden verpleeghuiskamers soms snel weer bezet door nieuwe bewoners.
Nieuwe regel
Door een aanpassing in de beleidsregels is er per 2012 een sluitende oplossing gevonden. Zorgaanbieders kunnen dan de verpleeghuiszorg doordeclareren bij de AWBZ als een bewoner naar een ziekenhuis gaat, ongeacht de lengte van het verblijf in het ziekenhuis. Als een bewoner op vakantie gaat, kan het verpleeghuis gedurende 14 dagen declareren. Hiermee is de regeling geharmoniseerd met de regeling in verzorgingshuizen.
Hoe de regeling nu is, tot 31 december 2011, lees je in mijn artikel Het verpleeghuis: recht op terugkeer in eigen kamer na twee weken afwezigheid?
Op dit artikel kan straks het stempel verouderd worden gezet. Hoera!
Informatie over de toepassing en management van uw zorglocaties? Neem contact op met Astrid Buis.